Навчальний візит до Республіки Польща
Навчальний візит до Республіки Польща

Поділитися новиною:

Навчальний візит до Республіки Польща

У березні начальник відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок у складі делегації освітян Харківської області відвідала з навчальним візитом Республіку Польща

 Чому саме Польщу? Бо освітні реформи, що відбуваються в Україні, подібні  реформам, проведеним в Польщі близько 20 років тому. Українську делегацію було ознайомлено з польською освітою, починаючи з Кураторію (Департаменту освіти) та закінчуючи маленькою сільською школою. Звичайно Україна йде своїм шляхом, але повчитися у Польщі є чому.

 Відвідуючи польські школи та дитячі садки, відразу звертаєш увагу на їх матеріально-технічне забезпечення. Мультимедійне обладнання, нові меблі, спортивний інвентар, сучасний дидактичний матеріал для наших педагогів залишаються мрією. Але ця мрія поступово починає перетворюватися в реальність. Уже зараз в закладах освіти, хоча і в невеликій кількості, але наявні мультимедійні проектори, предметні кабінети. 1 вересня наші першокласники почнуть заняття за новими партами у відремонтованих кабінетах, оснащених мультимедійним обладнанням. Крім того, заплановоне поступове оновлення матеріально-технічної бази освітніх закладів.

  Вражає дбайливе ставлення польського уряду до людей з особливими освітніми потребами. Ми відвідали психолого-медичний центр та спеціалізовану школу для дітей з вадами психо-фізичного розвитку. Наша громада  також не стоїть осторонь проблем дітей з особливими освітніми потребами. В грудні 2018 року заплановано відкриття інклюзивно-ресурсного центру, де буде проводитися комплексна оцінка потенційних можливостей психофізичного розвитку дітей та надаватися їм психолого-педагогічна допомога.  

  Нововодолазький ліцей бере участь у конкурсі міні-проектів Харківської обласної ради “Разом в майбутнє” щодо облаштування ресурсної кімнати, яка буде містити кілька зон: соціально-побутову для напрацювання повсякденних навичок, ігрову, релаксаційну, а також буде оснащена мультимедійним обладнанням. Нововодолазька гімназія подала проект щодо облаштування медіатеки — сучасної бібліотеки, пристосованої до дітей з особливими освітніми потребами.

  За прикладом Європейських держав Нововодолазький НВК планує облаштувати молодіжний ХАБ “ХАЛАБУДА”, в якому учні школи отримають можливість розвивати вміння працювати в команді, критично мислити, ставити цілі та досягати їх. Вони працюватимуть над власними проектами не лише на рівні громади, а й на міжнародному рівні. Крім того, учні матимуть можливість якісно проводити дозвілля, спрямоване на зміцнення здоров'я, адаптацію до життя в сучасному суспільстві, зменшення психологічної напруги особистості. З цією метою Нововодолазький НВК бере участь у конкурсі міні-проектів “Разом в майбутнє”.

  Велику увагу громади Польщі приділяють здоровому способу життя. Сучасні спортивні майданчики, спортзали наявні майже в кожній школі. Це є прикладом для наслідування. Так, у Нововодолазькій громаді заплановано будівництво футбольних полів, льодової арени, спортивного комплексу, ремонти спортивних залів, встановлення вуличних тренажерів, бо для нашої громади покращення здоров’я мешканців  теж є одним із пріоритетних напрямків.

    Взагалі, відвідуючи Польщу, я вкотре переконалася: кадри вирішують все. Якщо педагог є агентом змін, то його не зупинить недостатнє матеріально-технічне забезпечення, він знайде можливість реалізувати свої плани в життя. Я пишаюся здобутками освітян Нововодолазької громади і переконана, що вони готові до інноваційного розвитку, модернізації освіти, до роботи в умовах Нової української школи.

Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Альбом: Навчальний візит до Республіки Польща
Web-адреса: vodolaga-osvita.gov.ua/news/id/931 | Переглядів: 863Дата публікації: 22:02 29.03.2018
Начальник відділу

Козачок Ольга Михайлівна

Анонс подій
Подій не заплановано
Пошук