«Вербиченька» під час війни
«Вербиченька» під час війни

Поділитися новиною:

«Вербиченька» під час війни

Упродовж тридцяти років від дня заснування народного художнього фольклорно-етнографічного колективу «Вербиченька» Нововодолазького будинку дитячої та юнацької творчості пріоритетом було і залишається національно-патріотичне виховання

 Незабутніми для вихованців колективу є заняття напередодні вторгнення ворога, коли вже у повітрі відчувався запах війни. Тоді на терезах життя стояли ПРАВДА і кривда, ДОБРО і зло, СВІТЛО і темрява. І у кожного була свята віра у перемогу цих споконвічних цінностей.

Від перших годин жахливого вторгнення для «Вербиченьки» змінилося все: вихованці стали дітьми війни, призупинився навчальний процес, усі фестивалі, конкурси, конференції і т. ін. стали проводитись у дистанційному форматі… Незмінною тільки залишилася любов до України, народної традиції, української пісні.

Сьогодні ми стверджуємося як нація, як народ, живучи у такий непростий для нашої України час. Кожен із нас тримає свій фронт. Звичайно, його не зрівняти з тим фронтом, на якому наші захисники проливають свою кров, визволяючи країну від ворогів. Але всі українці нині роблять свій внесок у Перемогу задля волі, свободи і процвітання країни, яка є для нас матір’ю-Батьківщиною.

Перед самісінькою війною стало відомо про перемогу «Вербиченьки» у Всеукраїнському літературно-музичному фестивалі вшанування воїнів «Розстріляна молодість», який відбувся у м. Житомирі (І місце). Представлена на конкурс стрілецька пісня «Йшли стрільці до бою» передала дух кривавих подій на полі бою.

Від того часу всі досягнення нашого колективу заради спільної Перемоги.

У лютому місяці шість юних виконавців «Вербиченьки» стали учасниками і переможцями Міжнародного проекту Granny «Збережи мову і культуру своєї бабусі», направленого в підтримку ЗСУ. Патріотичні пісні (козацькі, стрілецькі, історичні) були умовою цього заходу. На той час, перебуваючи у підвалах та погрібах, іх заспівали Поліна Вотінцева, сестри Валерія та Єлизавета Немашкало, Андрій Дарій, Варвара Левченко, Яків Шевченко, та отримали винагороди.

2022 рік був ювілейним для «Вербиченьки». Та війна завадила широко відзначити 30-ту річницю колективу. У цей день, на Вербну Неділю наші вихованці виготовляли обереги для воїнів-захисників, малювали малюнки. З усіх куточків України й закордоння приходили поздоровлення з побажаннями триматися, щоб відзначити ювілей після Перемоги.

У травні місяці вихованка «Вербиченьки» Поліна Вотінцева взяла участь у Всеукраїнській краєзнавчій конференції учнівської молоді «Діти і війна – сучасний вимір», присвяченій Міжнародному дню захисту дітей. Її робота «У ще ненароджених вже є Вкраїна-мати» визнана крашою і надрукована в однойменній збірці.

З метою виховання цілісного ставлення особистості до етнокультурної спадщини українського народу, формування у молодого покоління почуття любові до Батьківщини, поваги до народних звичаїв, традицій, духовних цінностей наші вихованці взяли участь у двох Всеукраїнських конференціях учнівської молоді. Науково-дослідницькі роботи Віри Крістіни та Валерії Немашкало визнані кращими на конференції «Лише те в народі буде жити, що серце серцю передасть» (м. Івано-Франківськ). Дівчата отримали сертифікати. А в Харкові відбулася Філософська історико-краєзнавча конференція «Пізнай себе, свій рід, свій нарід», присвячена 300-й річниці з дня народження Г.С. Сковороди. Отримані дипломи – свідчення гідної популяризації народних традицій Слобожанщини.

Крізь віки й тисячоліття пісні, як дорогоцінні скарби народної творчості, долають залізну браму і приходять у сьогодення героїчною славою Русі України, відвагою козацької Запорізької Січі, незалежністю України, за волю і свободу якої ми боремося й сьогодні. Мовою пісні звучить історія нашого народу. Вперше для Поліни Вотінцевої стала участь у Всеукраїнському конкурсі на написання есе «Війна за свій шлях (дитячий формат)». Її твір мав назву «Історія мовою пісні» отримав абсолютну перемогу на обласному етапі конкурсу.

Щороку вихованці гуртка «Юні етнологи» стають переможцями Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна». За науково-дослідницьку роботу «Діло майстра величає», де висвітлюється ремесло ковальства у Новій Водолазі, у 2022 році «Вербиченька» стала абсолютним переможцем обласного етапу (10 учасників). Роботу направлено на розгляд журі у Київ.

Упродовж декількох років вихованці «Вербиченьки» стають переможцями Міжнародного конкурсу «Мій рідний край» (м. Львів). Не став винятком і 2022 рік. Найвищою нагородою цього заходу є звання «Перлина конкурсу». Його отримала Поліна Вотінцева за науково-дослідницьку роботу «Зелене Купало в літо упало». Вона нагороджена дипломом, а тези роботи надруковані у збірці.

Наші юні писанкарі взяли участь у Всеукраїнському конкурсі майстрів «Мальовнича Україна», який в онлайн форматі проходив у жовтні місяці в м. Києві. За результатами журі у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» перемогу здобули: Аріна Дерев’янко (ІІІ місце), Анастасія Кіценко (ІІ місце), Катерина Кіценко (І місце). Дівчата нагороджені дипломами, медалями, а за І місце Кіценко К. отримала кубок.

Сьогодні такою необхідною стала допомога воїнам ЗСУ. Не стоять осторонь цього вихованці «Вербиченьки» та їхні батьки. Була зібрана і послана посилка воїнам 93- ї бригади ОМБР «Холодний яр». Із різдвяними святами вітали захисників 92-ї бригади ОМБР імені Івана Сірка. Цінними для нас є прапори, підписані воїнами-героями і надіслані «Вербиченьці» у знак великої вдячності.

Вихованцями колективу була направлена спонсорська допомога комунальному закладу Львівської обласної ради у Жовківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Злагода». 45 примірників альбому-розмальовки «Кину загадку через грядку» та збірки «Казки Слобожанщини» отримали діти цього навчального закладу від «Вербиченьки».

Велика кількість друкованої продукції нашого колективу поповнить, а вірніше відродить, бібліотечні фонди закладів загальної середньої освіти Ізюмської міської територіальної громади. За часів ворожої окупації в Ізюмі було повністю знищено вісім бібліотек з усіма  їх фондами. Наразі деокупований українськими військами Ізюм відроджується. Отримані книги «Нововодолазькі голосники», «Вбрання українців Слобожанщини ХХ століття», збірка сценаріїв «Ой, на нашій вулиці розкоші», «Казки Слобожанщини» та ін., а також аудіо альбоми з піснями в автентичній манері виконання видані на основі експедиційних матеріалів по Слобожанщині. Доречі, у 2002 році вихованці «Вербиченьки» досліджували Ізюмщину під час фольклорно-етнографічної експедиції. Сподіваємося, що отриманий матеріал буде використаний на уроках історії, української літератури, харківщинознавства, позакласних заходах.

У такий складний для України час вихованці «Вербиченьки» підтримують традицію колядування та щедрування. У різдвяні свята колядки та щедрівки звучали як  для мешканців Нової Водолаги, так і для воїнів ЗСУ. Зігрівають душу телефонні дзвінки від захисників зі словами вдячності: «Кожен із нас на своєму місці наближає Перемогу. Ми тут для того, щоб ви там співали колядки. Дякуємо». віримо, що доки співатимуться колядки, не буде кінця світу, а величне ДОБРО ніколи не переможе ненависне зло. Нехай Коляда допомагає нашим мужнім воїнам вистояти і перемогти.

Завдячуємо всім нововодолажчанам, які у різдвяні святки приймали колядників і щедрівників «Вербиченьки», зі сльозами на очах слухали наші величаві поздоровчі співи та щедро винагороджували. Волонтерській організації «Родина», що діє в нашому селищі, нами було передано смаколики та матеріальну допомогу на закупівлю теплих речей для наших захисників.

 З перших днів повномасштабної війни родиною заслуженої артистки України Руслани Лоцман, яка п’ять років тому приїжджала у Нову Водолагу і зустрічалася з вихованцями «Вербиченьки»,  було придбано вже одинадцять тепловізорів для ЗСУ. Ми вирішили долучитися до діяльності волонтерської родини і надіслали кошти у м. Київ на придбання тепловізора. 

Також нашими вихованцями передані кошти волонтерам м. Харкова. «Завжди вами захоплювався і з теплом у душі радів, що ви є у моєму житті! Ви проносите вогник надії та історичну пам’ять у майбутнє нашої нації»,  – так виразив свою вдячність «Вербиченьці» наш земляк Андрій Тимченко, командир відокремленого рою «ХАРКІВ. ПОКИ  ЖИВІ, ДОТИ ВІЛЬНІ!» Громадської організації «ТНП Л. ОБ».

Це наша боротьба з ворогом заради спільної Перемоги, адже ми – Україна!

Альбом: .
Альбом: .
Альбом: .
Альбом: .
Альбом: .
Альбом: .
Web-адреса: vodolaga-osvita.gov.ua/news/id/3676 | Переглядів: 308Дата публікації: 13:11 27.01.2023
Начальник відділу

Козачок Ольга Михайлівна

Анонс подій
Подій не заплановано
Пошук